Verona - grad ljubavi

Verona – grad ljubavi

Postoji verovanje da bi osobu koju volite trebalo svakako da odvedete u Veronu, koja se smatra gradom ljubavi i romantike. A ovaj italijanski grad je taj epitet zasluženo dobio upravo zahvaljujući čuvenom piscu Vilijamu Šekspiru, koji je radnju svog, još čuvenijeg dela „Romeo i Julija“, smestio upravo tu.
A kada već krenete put Verone, budite uvereni da ćete uživati u svakom njenom kutku, a ne samo dok obilazite Julijinu kuću i penjete se na balkon da barem na trenutak pokušate da osetite kako je toj nesrećnoj devojci bilo dok je slušala svog Romea ili dok obilazite Gradsku katedralu, već i dok idete u posetu crkvi San Zeno Mađore ili dok uživate u pogledu na reku Adiđe sa zanimljivog mosta Skaligero.

I dok je mnogima prva asocijacija na ovaj grad nemoguća ljubav između Romea i Julije, ima i onih koji su upoznati sa činjenicom da se upravo u Veroni nalazi jedna od najstarijih sačuvanih arena, za koju se smatra da je izgrađena čak u prvom veku i to u doba vladavine cara Avgusta. Nekada je ovaj koloseum primarno bio namenjen održavanju gladijatorskih borbi, a danas i dalje ponosno oslikava period u kome je nastao, čuvajući savršenstvo svoje strukture, te se jako lepo uklapa u savremenu strukturu celog grada.
Julijina kuća koja je definitivno jedna od najvećih atrakcija grada, a posebno je omiljena među pripadnicama nežnijeg pola, svakako zavređuje svu Vašu pažnju, ali bi trebalo da znate da vrlo često u sezoni znaju da budu gužve, ukoliko želite da se popenjete i na balkon i fotografišete se, pa bi trebalo da adekvatno rasporedite vreme koje tokom izleta imate na raspolaganju za obilazak Verone. Tu je i Gradska većnica, Castelvecchio, Porta dei Borsari i trg Bra, mada se mora priznati da koji god deo grada poželite da obiđete, sigurno ćete u njemu pronaći nešto što će Vas ostaviti bez daha.Zanimljivo je pomenuti i činjenicu da na teritoriji ovog severnoitalijanskog grada postoji i veliki broj crkava koje datiraju čak iz perioda renesanse, a tu su i brojne građevine koje karakteriše gotski i romanski stil arhitekture, mada ne treba zaboraviti ni sve one vrtove koji krase Veronu.
Staro gradsko jezgro je pod zaštitom Uneska i sasvim sigurno će Vas opčiniti lepotom svojih građevina i ulica.

Ko god se nađe u Veroni trebalo bi da poseti i jedinstveni kompleks grobnica na teritoriji cele Italije koji datira iz 14. veka, a pripadao je tada čuvenoj porodici Saliđeri. Ono po čemu je ovaj kompleks jedinstven zapravo je način sahranjivanja, jer se grobnice nalaze na neuobičajenom mestu. Naime, ova porodica je bila očigledno naprednija od svojih savremenika, pa su smatrali da telo treba sahraniti na višem mestu, kako bi se pokojnik na taj način približio Bogu.

Verona je poznata ne samo po Romeu i Juliji i njihovoj ljubavnoj priči, već i po čuvenom renesansnom piscu, Danteu Aligijeriju, koji je u jednom periodu svog života boravio upravo u ovom gradu. O tome danas svedoči i spomenik koji su mu podigli ponosni građani Verone.

Kada se budete odlučili za posetu drugom po veličini gradu u italijanskoj pokrajini Veneto, možete biti potpuno sigurni da se nećete pokajati i da ćete poželeti da mu se opet vratite! Jer Verona ima u sebi nešto što je čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija u ovom delu Italije, uz naravno, nezaobilaznu Veneciju!

Pogledajte našu ponudu za obilazak Venecije, Verone i Padove.

15.07.2024. 4:32

Grčka

Grčka

Turska

Turska

Egipat

Egipat

Italija

Italija

Evropski gradovi

Evropski gradovi

Srbija i region

Srbija i region

Kontakt

Adresa
Radno vreme
Radnim danima 10-20h
Subotom 10-15h
Nedeljom - zatvoreno
Pratite nas

Identifikacioni podaci TURISTTRADE d.o.o.

Adresa: Golsvordijeva 34, 11111 Beograd
Telefon: 011/2455-600
PIB: 100293125
Matični broj: 07755384
Tekući račun: 170-0030013429000-68 (UniCredit)
Licenca br. OTP 174/2021, kategorija licence A