Nellie Bly – putnica koja je davne 1889. obišla svet za 72 dana.

Nellie Bly – putnica koja je davne 1889. obišla svet za 72 dana.

Njen poduhvat iz davne 1889. za većinu je i danas tek nedosanjani san! Inspirirana knjigom „Put oko sveta za 80 dana“. Neli Blaj je odlučila da izazove Fileasa Foga, glavnog lika Vernovog romana, i obiđe svet za manje od 80 dana! Isprva san, nakon malo nagovaranja, svideo se uredniku novina „New York World“ i avantura je mogla da počne (sa samo dva dana pripreme pre polaska).

I uspela je! Putujući isključivo vozovima i parobrodima u 72 dana prošla je 40.000 kilometara! Svoj je put započela je iz Njujorka, preplovila je Atlantik, stigla u London, prošla Francusku (gde je susrela Vernea u Amiensu), Italiju, Suecki kanal, Šri Lanku, Maleziju, Singapur, Hong Kong, Kinu, Japan. Od Japana je brodom stigla do San Franciska, a dalje vozom, preko Čikaga nazad do svog polazišta – Njujorka.

Razvoj podmorske mreže kablova i električnog telegrafa omogućio joj je slanje kratkih izvještaja o toku putovanja koji su brzo stizali, dok su duži izveštaji putovali poštom po nekoliko nedelja.

Što je najzanimljvije – putovala je potpuno sama! Ova hrabra žena na put oko sveta krenula je sa tek jednom haljinom, kaputom, nešto kozmetike i par komada donjeg veša koje je spakovala u malu putnu torbu. Novac je za vreme putovanja nosila u torbici vezanoj oko vrata. Kako je u to vreme putovanje parobrodima i železnicom bilo vrlo nepredvidivo nije sve išlo prema zacrtanom planu, posebno u azijskom delu rute. Tokom tih neplaniranih zaustavljanja, u Kini je posetila koloniju gubavaca, a u Singapuru je kupila majmuna. E, to je žena!

Za put oko sveta bilo joj je potrebno tačno 72 dana, 6 sati, 11 minuta i 14 sekundi. Iako je u svoje vreme bila cenjena istraživačka novinarka koja je raskrinkala mnoge afere ovaj ju je poduhvat dodatno proslavio. Knjiga Neli Blaj: „Oko sveta u sedamdeset i dva dana (1890.)“ postigla je veliki uspeh, a ime Neli Blaj postaje sinonim za žensku reportersku zvezdu. Spomenimo da je suparnička publikacija, magazin „Cosmopolitan“, pojačala dramu poslavši na put još jednu novinarku Elizabet Bisland, čije je putovanje trajalo 76 dana. Bila je brža od Foga, ali ne i od Neli Blaj.

Svideće Vam se i ovo; novinarsku karijeru započela je 1885. godine u rodnoj Pensilvaniji kao reporter lista „Pittsburgh Dispatch“, nakon što je tadašnjem uredniku poslala „besno“ pismo kao odgovor na članak koji su iste novine štampale pod naslovom “What Girls Are Good For” (prema članku-ne puno). Urednik je bio toliko impresioniran njenim pisanjem da joj je dao posao.

Tekst preuzet sa bloga: Bengeri.com

17.06.2024. 6:10

Grčka

Grčka

Turska

Turska

Egipat

Egipat

Italija

Italija

Evropski gradovi

Evropski gradovi

Srbija i region

Srbija i region

Kontakt

Adresa
Radno vreme
Radnim danima 10-20h
Subotom 10-15h
Nedeljom - zatvoreno
Pratite nas

Identifikacioni podaci TURISTTRADE d.o.o.

Adresa: Golsvordijeva 34, 11111 Beograd
Telefon: 011/2455-600
PIB: 100293125
Matični broj: 07755384
Tekući račun: 170-0030013429000-68 (UniCredit)
Licenca br. OTP 174/2021, kategorija licence A