Antička egejska tura - 4 noćenja

 

 

 

 

 

  


21.04. - 27.04.2022. - VASKRS


7 dana autobusom / 4 noćenja


Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstveni spoj istočnih i zapadnih običaja i tradicija. Egejska obala Turske proteže se sa severa, od Istanbula sve do poluostrva Marmaris, gde se susreću vode Egeja i Sredozemnog mora. Divna priobalna mesta, čarobni pejzaži prirode, ruševine antičkog grada Efesa i brojne druge istorijske i arheološke znamenitosti dovoljan su razlog za turističku posetu egejskoj obali Turske.


Antička Egejska tura
+ PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, BEOGRAD
Polazak iz Beograda oko 14h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Vožnja kroz Srbiju, Bugarsku i Tursku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN, TROJA – KUŠADASI
Dolazak u Troju. Troja je arheološki lokalitet na severozapadu Turske, u podnožju planine Ida. Nalazi se u blizini moreuza Dardaneli, zapadno od letovališta Čanakale. Na toj lokaciji, prema legendi, nalazio se drevni grad Troja, poznat i pod imenom Ilij. Trojanski rat, opisan u epovima starogrčkog pesnika Homera, Ilijada i Odiseja, odigrao se navodno na ovoj lokaciji. Ovo arehološko nalazište otkriveno je još 1870. godine, kada je Hajnrih Šliman nemački arheolog, počeo da vrši iskopavanja na lokaciji koja je odgovarala opisu Troje iz Homerovih epova. Od tada, neprekidno, traju stalana arheološka iskopavanja kojima je do danas otrkiveno ukupno 9 slojeva arheoloških ostataka. Ti ostaci pripadaju naseljima iz različitih istorijskih epoha. Na samom lokalitetu otkriveni su ostaci Atininog i drugih hramova, istaci kuća, rimskog pozorišta… Troja je upisana na listu UNESCOve kulturne baštine. Obilazak lokaliteta. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Kušadasiju. Dolazak u jedno od najpoznatijih letovališta Turske. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenja.

3. DAN, KUŠADASI – PRIENA / MILET / DIDIM (fakultativno)
Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet. Započnite dan među helenskom umetnošću i arhitekturom ruševina u Prieni, drevnom jonskom gradu koji gleda na plodne ravnice doline Meandre. Prvobitni položaj grada na planini Mikal nikada nije otkriven, međutim, veruje se da se nalazio na poluostrvu sa dve luke. Priene nikada nije imao veliki politički značaj zbog relativno ograničene veličine grada. Grad je bio raspoređen u četiri okruga a veoma značajan deo grada su bila svetilišta posvećena Zevsu, Demetri kao i Atinin hram. Nakon toga, nastavak putovanja do drugog arheološkog nalazišta, drevni grad Milet, nekada prosperitetni grad i najistaknutiji grad Anadolije tokom njenog vrhunca postojanja. Među raštrkanim ruševinama su najznačajnije Veliko pozorište i Rimska kupatila. Milet je bio filozofski centar. Tales, Anaksimandar i Anaksimen su iz Mileta. Na kraju, stiže se do drevnog grada Didima, mesta sa jednim od najkolosalnijih hramova u helenskom svetu, u čast boga Apolona. Slobodno vreme i mogućnost kupanja na jednoj od najlepših plaža Egejske obale – Zlatne plaže. Povratak u Kušadasi. Večera. Noćenje.

4. DAN, KUŠADASI – EFES (fakultativno)
Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na poludnevni fakultativni izlet do Efesa. Grad je sagrađen u X veku pre nove ere od strane atičkih i jonskih grčkih kolonista. Tokom klasične grčke ere, bio je jedan od dvanaest gradova koji su bili članovi Jonske lige. Grad je došao pod kontrolu Rimske republike 129. pre Hrista. Grad je u svoje vreme bio poznat po obližnjem Artemidinom hramu (završenom oko 550. pre nove ere), podignutom u čast Artemide – grčke boginje lova, divljine i plodnosti, koji je proglašen za jedno od sedam svetskih čuda antičkog doba. Njegove brojne monumentalne građevine uključivale su Celzusovu biblioteku i pozorište koje je moglo da primi oko 24000 gledalaca. Grad su uništili Goti 263. godine. Iako je kasnije obnovljen, njegov značaj kao trgovačkog centra je opao. Godine 614. delimično je uništen zemljotresom. Danas su ruševine Efesa jedna od omiljenih turističkih atrakcija, a od 2015. ruševine su proglašene UNESCOvom svetskom baštinom. Obilazak u pratnji vodiča. Slobodno vreme. Povratak u Kušadasi. Slobodno popodne. Večera. Noćenje.

5. DAN, KUŠADASI – PAMUKALE (fakultativno)
Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativni izlet do Pamukala. Pamukale je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj. Lokalitet se sastoji od toplih izvora koji imaju neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Drevni grčki grad Hierapolis izgrađen je na samom vrhu ove formacije koja je ukupno dugačka oko 2700 metara. Slobodno vreme i ručak. Povratak u Kušadasi. Večera. Noćenje.

6. DAN, KUŠADASI
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Polazak za Srbiju u popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Tutsku i Bugarsku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

7. DAN, BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u popodnevnim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.

+ CENA ARANŽMANA OBUHVATA

• prevoz autobusom turističke klase (od 16 – 87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju
• smeštaj u hotelu 4* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) sobama na bazi 4 polupansiona (doručak švedski sto – samoposluživanje, večera – meni)
• razgledanja prema programu u pratnji vodiča
• ulaznicu za lokalitet Troja
• usluge turističkog vodiča / pratioca tokom putovanja
• troškove ogranizacije putovanja

+ CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA

• individualne troškove
• fakultativne izlete (za realizaciju je potrebno 25 prijavljenih putnika):

PRIENA / MILET / DIDIM (sa uključenim ulaznicama) 45 evra
EFES (sa uključenom ulaznicom) 30 evra
PAMUKALE (sa uključenim ručkom) 45 evra

• međunarodno zdravstveno osiguranje (mogućnost plaćanja u agenciji)

+ POPUSTI I DOPLATE

doplata za 1/1 sobu 50 evra (isključivo na upit)
doplata za dodatno sedište u autobusu 50 evra (isključivo na upit)
dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust 10 evra na cenu aranžmana
dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje popust 40% na cenu aranžmana
ne postoji mogućnost umanjenja za sopstveni prevoz

Ne postoji mogućnost umanjenja cene za sopstveni prevoz.

+ OPIS SMEŠTAJA

ROXX ROYAL HOTEL 4* Nalazi se u Kušadasiju, u centru grada. Hotel ima aperitiv bar, restoran… Sobe su 1/2 i 1/2 + 1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) sa TWC, TV, telefonom, mini barom… www.roxxroyal.com/

+ USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Prijava putovanja podrazumeva uplatu od 40% vrednosti aranžmana, a ostatak najkasnije 10 dana pre početka putovanja.

Na rate: 40% prilikom rezervacija, ostatak na 3 rate čekovima ili administrativnom zabranom.

Preko računa: uz profakturu izdatu od strane Turisttrade doo.

Sve cene u eurima, navedene u ovom programu putovanja, istaknute su na osnovu i u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju, shodno članu 34. stav 3., kao i način naplate aranžmana, koji se vrši u dinarima po prodajnom kursu poslovne banke organizatora putovanja na dan plaćanja.

U slučaju poremećaja na monetarnom tržištu, kao i većih promena troškova organizacije (goriva, hotela, putarina i slično), cena aražmana podleže promeni.

+ NAPOMENA ZA FAKULTATIVNI PROGRAM

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije... Organizator zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta i pojedinih stavki iz programa usled objektivnih okolnosti (gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...) Fakultativni izleti se plaćaju na licu mesta u eurima, lokalnom partneru ili pratiocu grupe.

Neophodan je minimum od 25 putnika, a u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena izleta je podložna promeni.

+ OPŠTE NAPOMENE

VIŠE INFORMACIJA ZA ULAZAK U TURSKU:

mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/turska (kliknite na link)

NAPOMENA: Prtljag putnika sme da sadrži isključivo poklone i stvari za ličnu upotrebu!
Za putnike koji poseduju crveni biometrijski pasoš Republike Srbije, za ulazak u Republiku Tursku, pasoš treba da važi minimum 6 meseci od dana povratka sa putovanja.

Putnici koji poseduju crveni biometrijski pasoš Republike Srbije, za ulazak u Republiku Tursku pasoš treba da važi minimum 6 meseci od dana povratka sa putovanja.

Prevoznik neće primiti prtljag koji nije lični (trgovačka roba, mašine, alate, prevozna sredstva i drugo). Putnik može poneti jedan kofer, svi dodatni koferi, veće torbe i veće kese se naplaćuju po tarifi prevoznika.

U hotelske sobe se ulazi prvog dana boravka od 14:00h. Hotelske sobe se napuštaju poslednjeg dana boravka do 09:00h. Hoteli su registrovani, pregledani i standardizovani od strane Nacionalne turističke asocijacije Turske. Svaki hotel ima restoran, svaka soba ima tuš/wc. U pojedinim hotelima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od samog hotela, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru hotela organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od hotela. Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije hotela. Neki od dopunskih sadržaja hotela su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti sadržaja, jer zavise od hotela (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)

Usled svetske ekonomske krize može doći do opadanja kvaliteta hotelskih usluga, na svim destinacijama, na šta organizator putovanja ne može imati uticaja.

Tokom putovanja predviđene su pauze radi odmora posle 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta.

Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...)

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)

Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i SPECIJALNIH PONUDA proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.

Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja.

Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program istaknut u agenciji. Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave. Putnici sa novim biometrijskim pasošima treba sami da se informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (novčana sredstva, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku tranzit ili ulaz na teritoriju odredišne zemlje.

Uz ovaj program važe Opšti uslovi Organizatora putovanja agencije Travellino, licenca OTP 86/2021, kategorija A.

Agent prodaje TURISTTRADE DOO

 

TURISTTRADE d.o.o.

Golsvordijeva 34, Beograd

Tel/fax: +381 11 2454 499

Tel/fax: +381 11 2455 600

Tel/fax: +381 11 2443 687

Tel/fax: +381 11 3085 937

Tel/fax: +381 11 4080 185